Leírás és Paraméterek
Prémium Lícium gyümölcs (Goji bogyó): fiatalság, erőnlét, karcsúság.
A Lycium barbarum (más néven goji berry, lícium, kínai farkasbogyó, wolfberry vagy közönséges ördögcérna) Ázsia legősibb szuperélelmiszere.
Kimondottan ízletes, íze a mazsolát és a szárított papayát idézi, inkább édes, de kellemes savanykás aromával.
Alacsony glikémiás indexe és magas tápanyag tartalma miatt, nagyszerűen beilleszthető bármilyen diétás, vegán illetve paleo étrendbe.
Mire jó a Goji bogyó:
- Immunerősítés, általános roborálás
- Májbajok ellen, májfunkció, regenerálódás gyorsítására
- Látásromlásra, szembetegségek ellen
- Szív-, ér- és nyirokrendszeri problémákra
- Ízületi és egyéb gyulladások ellen
- Sportolóknak erőnlétfokozásra
- „Irodabetegség ellen” - monoton, ülőmunkát végzőknek
- Managerek, vezetők, stresszes élethelyzetben élőknek
- Idős emberek állapotjavítására
- Figyelemzavarok ellen, koncentráció- és memóriajavításra
- Libidónövelésre
- Lassú anyagcserére, súlycsökkentésre
Minek köszönheti a Lícium gyümölcs a hatását?
19-féle aminosavnak (közülük 8 eszenciális!) és 21 a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen nyomelemnek, illetve a gyümölcsfélékben ritkán fellelhető germániumnak és szelénnek. Ez utóbbi kitűnő májvédő, immunerősítő.
- Karotinoidok egész tárházát tartalmazza. E-vitaminban gazdag, jobb béta-karotinforrás mint a sárgarépa, zeaxantinja a szemet védi, a látást javítja.
- Antioxidáns szintje az egyik legmagasabb az élelmiszerek között: 25 000 µmolTE/100g körül mozog az ORAC skála szerint, ami 55-szöröse a karfiolénak, 10-szerese a narancsénak és 5-szöröse az aszalt szilváénak.
- Több mint 21% rostot tartalmaz, ami táplálja a bélbaktériumokat.
- Valamennyi B-vitamint komplexen tartalmazza
- Több fehérjét tartalmaz (13%), mint néhány teljes kiőrlésű gabona.
- Gazdag esszenciális zsírsavakban, amelyek kiegyensúlyozzák a hormonháztartást és hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez.
- Ciperonttarlamaz (szeszkviterpén), ami előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra.
- A-vitamin forrás
- A ciperon jelenléte pozitívan hat a szívre és a vérnyomásra.
- Fizalint tartalmaz. Kísérletekben ez a vegyület növelte a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egerekben. Hatása széles spektrumú. Hepatitisz-B kezelésében is használják.
- Betaint tartalma a máj kolin termelésében tölt be szerepet. Jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat.
- Szolavetivont tartalmaz, ami erőteljes gomba-ölő és baktérium-ölő vegyület.
- A benne fellelhető Béta-szitoszterol, egy gyulladásgátló vegyület, amely csökkenti a vér koleszterin szintjét. Impotencia és prosztata megnagyobbodás esetén is használják.
Hogyan fogyaszd
A piros színű, nyers termés önmagában is elrágcsálható. Legtöbbször müzlihez, turmixhoz (ha szükséges, vízbe, teába áztatható előtte), vagy különböző kásákkal összefőzve szokás elkészíteni.
Forró csokihoz keverve isteni finom csemege, de fogyasztható gyógyteába, borba vagy pálinkába áztatva, illetve kompótba és levesbe főzve is.
Összetevők: Lícium gyümölcs (Lycium barbarum)
Átlagos tápanyagtartalom (100 gr-ban): Energia: 1492KJ/362 kcal, Összes zsír: 0 gr, Szénhidrátok: 67,82 gr, Fehérje: 11,7 gr, Élelmi rostok: 10 gr
Felhasználási javaslat: Az aszalt termés önmagában is finom csemege, de müzlihez, turmixhoz, kásához is kiváló. Javasolt napi mennyiség: 5-10 gr
Kiszerelés: 100 gr