Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Van megoldásunk az emelkedő élelmiszerárak ellen!

2022. 10. 17. 16:59:12
Van megoldásunk az emelkedő élelmiszerárak ellen!

4 +1 tipp - Miért jó az otthoni vákuumtárolás?
Az élelmiszerárak rohamosan emelkednek, viszont a pazarlás ellen tudunk mi is lépéseket tenni.

A vákuumcsomagolás mindannyiunk számára ismerős lehet, hiszen a boltok polcain a húsok,
felvágottak, konyhakész zöldségek is sokszor vákuumcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Nem véletlen tehát, hogy ezt a csomagolást használják ipari szinten, ezen technológiát használva frissek, tovább eltarthatóak
maradnak az ételek.
Ma már otthon, a saját háztartásunkban is csomagolhatunk vákuummal.
A legegyszerűbb, és legelgondolkodtatóbb indok az otthoni vákuumtárolásra az élelmiszerek akár 5-ször tovább történő eltarthatósága.
Az élelmiszerárak rohamosan emelkednek, sokszor jobban megéri akcióban egyes termékekből nagyobb mennyiséget, nagyobb kiszerelést egyszerre megvásárolni.
A túl nagy mennyiség azonban sok lehet a rövid időn belül történő elfogyasztásra.
Ekkor azonnal jusson eszünkbe a vákuumtároló edény vagy zacskó, amivel az eredeti lejárati idejénél akár 5x tovább is eltartható az étel.


1) Zöldségek, gyümölcsök frissen tartása
Vákuumtárolással hosszabb ideig eltarthatóak a friss zöldségek, gyümölcsök minőségromlás nélkül.
Biztosan előfordult már Veled is, hogy megvásároltál egy csokor répát vagy petrezselyem gyökeret
(szerencsés esetben levéllel), de nem használtad fel egyből az egészet. Így a maradék a hűtőbe
került a zöldséges rekeszbe. Sajnos néhány nap alatt elkezdett fonnyadni, ezáltal veszített a
minőségéből, és nem is volt már túl gusztusos látvány a néhány nappal korábban még gyönyörű
zöldség.
Vákuumtárolással ezt a néhány napot kitolhatod akár néhány hétre is.

2) Sajtok, sonka, húsok tárolása
Ha például a sajtot vagy a sonkát nagyobb mennyiségben, jelentősen kedvezőbb áron tudod beszerezni, vákuumtárolásban gondolkodva megveheted bátran, hisz például nem veszít a nedvességtartalmából, nem szárad meg a külső rétege, nem színeződik el.
Természetesen továbbra is a hűtőben kell tárolnod, de 5x tovább frissen tart.

Fontos megjegyeznünk, hogy vákuumtárolásnál minden esetben érdemes ráírni a csomagoláson
található információkat a dobozra, zacskóra: mi van benne, mikor vásároltuk, eredeti szavatossági
dátum, és mikor raktad el vákuumtechnológiával (amennyiben ez nem egyezne meg esetleg a
vásárlás napjával).



3) Bevásárlások szervezhetősége

Ha bevezeted a háztartásodba a vákuumtárolás technológiáját, sokkal könnyebben tudod szervezni a vásárlások idejét.
Gyakorlatilag egy hétre előre mindent meg tudsz venni egyszerre, kiporciózva minőségromlás nélkül tárolhatod - akár konyhakészen előkészítve-, így csak a pékségbe kell lemenned friss pékáruért - bár tárolhatóak a pékáruk is vákuumtechnológiával, ám az igazán friss, még langyos péksüteményt nem tudjuk a dobozból kivenni :)

4) Készétel tárolás
Az ételek tárolásánál természetesen a készétel tárolására is gondolnunk kell- hiszen munka mellett nem mindig fér bele az időbe a mindennapos sütés, főzés- így egyszerre akár 2-3 napra, vagy esetenként több napra előre is megfőzünk.
Vákuumtároló használatával ezt bátran meg is tehetjük, hiszen vákuumcsomagolásban a legtöbb kész étel akár egy hétig is eltartható, friss lesz amikor előveszed.

+1 Fagyasztás
Vákuumtároló edényt, fóliát természetesen fagyasztásra is használhatsz. A megtisztított húst levákuumozod, és mehet is a fagyasztóba.
Vákuumozás hatásra nem marad levegő a tárolóegységben, ami megfagyhat a hús körül, s ennek a vékony jégrétegnek a hatására kiszáradhat, és jellegzetes fagyasztott hús íz érezhető rajta.
Ezt vákuumozással elkerülheted!

Vákuumtárolás történhet vákuumfóliával, vagy vákuumtároló edény használatával.
Mindkettőnek megvannak az előnyei, és valójában az étel illetve a tárolási mód (hűtő, fagyasztó, kamra), valamint
saját igényünk dönti el azt, hogy melyiket válasszuk.

STATUS Tritan vákuumtároló doboz  előnyei
- a legerősebb BPA mentes törhetetlen Eastman Tritanból készült a doboz, a Teljes Tritan
vákuumtároló esetében a tető is
- a tetőn vákuumjelző segíti a megfelelő vákuumnyomás megállapítását, így kézi pumpával is
biztonságos a vákuumozás
- kiváló minősége miatt nem veszi át az ételek színét és szagát
- hosszan tartó, higiénikus, csíramentes tárolást nyújt
- szobahőmérsékleten, hűtőben és fagyasztóban is akár 5x tovább friss marad az élelmiszer
- a gumi tömítések sérülését elkerülendő, mikrohullámú sütőben fedő nélkül használható
- mosogatógépben mosható (a színes tetejű STATUS vákuumtárolók esetében a fedő csak kézzel)

A STATUS üveg vákuumtároló dobozokat sütésre is használhatod! (Tető nélkül!)

A vákuumdobozokhoz kizárólag STATUS kézi és elektromos vákuumpumpa használható, melyek minden típusú STATUS dobozzal kompatibilisek.
Használata:
A vákuumpumpát helyezd a lezárt fedő szilikongyűrűjére és pumpálással szívd ki a levegőt a
dobozból. Amikor nehezedni kezd a manuális pumpa pumpálás közben, akkor a levegő a tartályból
eltávolításra került.

STATUS vákuumfólia 
A vákuumfólia különböző ételtípusok tárolására, megvédésére és azok szavatosságának
meghosszabbítására felhasználható csomagolóanyag.

- a fólia különleges rácsos szerkezete lehetővé teszi a levegő tökéletes kiszívását a fóliából, így az
összeolvadás után légmentes teret létrehozva az ételeket tökéletesen, hosszú ideig képes
tartósítani.
- kamrában, hűtőben, fagyasztóban egyaránt használható.
- szalámik, húsok, gyümölcsök, zöldségek, sajtok, magvak tárolására javasolt.
- folyékony vagy folyós, levet eresztő termékek vákuumozására nem használható.
- szuvidolásra használható (Sous Vide főzési eljárás)
- a Status fólia kétrétegű, a piacon a legerősebb. A mintázott réteg 130 mikrométer, az áttetsző réteg 100
mikrométer vékonyságú.